Selasa, 16 Disember 2014

MILITAN IS : MALAYSIA PERLU TEGAS BERKECUALI

Walaupun Iran respon kesal dengan tindakan warganya pastinya ia tidak mampu untuk mengelakan sentimen kebencian masyarakat dunia kepada dunia Islam.
Kejadian di Sydney Australia benar-benar mencalar lagi nama Islam dimata kuasa besar. Kejadian di sebuah cafe dengan ancaman kepada orang awam yang dijadikan tebusan menambahkan lagi keraguan masyarakat dunia kepada dunia Islam. Ia terjadi selepas penganas itu, mengibarkan bendera negara Islam sekaligus menguatkan telahan penganalisis bahawa kejadian ini ada kaitan dengan kegiatan militan IS.

Walaupun media hari ini menegaskan bahawa penglibatan seorang ulama Iran dalam kejadian itu sebagai tindakan individu pelampau dan bukan tindakan penganas secara terancang namun, serentak dengan isu IS yang menhantui dunia, masakan kejadian itu boleh ditapis untuk diasingkan dari plan aktiviti keganasan. Apa jua yang berkaitan dengan orang Islam, dan bendera IS pastinya, masyarakat dunia melabelkan ia sebagai agenda provokatif IS sekaligus kebencian mereka kepada Islam terus memuncak.

Persoalannya, bagaimana Malaysia sebuah negara yang majoriti warganya beragama Islam mampu menangkis sangkaan buruk kuasa besar mengatakan kita berkecuali? Padahal, sudah beberapa orang rakyat Malaysia dikesan terlibat dalam menyertai aktiviti keganasan malah ada yang secara terang-terangan mengaku sudah mengangotai IS. 

Kesan buruk atas pengakuan ini jelas. Ia pastinya bakal mengancam keselamatan negara dan menganggu gugat keamanan rakyat. Jika Malaysia tidak mengambil pendekatan serius, maka negara kuasa besar akan melabelkan tanah air ini sebagai tempat militan beoperasi dan direkrut. Malaysia pastinya akan diletakan didalam radar peperangan dan negara kuasa besar pastinya akan menyerang Malaysia dengan alasan negara kita perlu dibersihkan dari sebarang aktiviti pengrekrutan militan. Bukankah ia akan menghadirkan suasana kehancuran persis di Iraq, Iran, Seria dan Afganistan? Bagaimana kedudukan ekonomi dan sosial negara ini jika kita di dalam dunia peperangan ?

Tamingsari amat kesal dengan pandangan sempit rakyat Malaysia terutama pro politik PAS yang mengatakan PM Malaysia penakut kerana lantang menghentam IS dan berstongkol dengan Amerika bagi menentang militan IS. PM begitu tegas dalam menyatakan pendirian ini terutama dihadapan Obama bagi mengelakan sentimen seperti yang Tamingsari jelaskan di atas. Malaysia perlu berdiri di dalam saf berkecuali demi menjaga kedaulatan negara dan kesejahteraan rakyat Malaysia terpelihara.

Untuk berjihad di dalam IS, rakyat Malaysia yang beragama Islam perlu lebih bijak menilai dan mendalami bagaimana IS ini beroperasi. Mereka tidak mengamalkan apa yang diajarkan Islam kerana mereka sanggup mendatangkan huru hara kepada sekelompok manusia yang tidak berdosa. Mereka membunuh orang awam yang tidak terlibat langsung di dalam aktiviti yang mengancam kesucian Islam. Apakah ini yang dinamakan sebuah perjuangan?

Tamingsari memohon rakyat Malaysia segera rasional dalam hal ini dan mengutamakan hal keselamatan anak dan keluarga kita dahulu bagi mengelak wujudnya sentimen yang buruk terhadap Malaysia. 

PAS Perosak Agama dan Pemecah Bangsa
PKR Pemusnah Bangsa, Pencinta LGBT dan Pro Israel
DAP Amat Rasis, Anti Melayu dan Anti Islam

Wallahhu'alam

Penulis,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif