Jumaat, 9 Disember 2016

Hilang Keyakinan Disebabkan 1MDB Punca Nilai Ringgit Makin Parah


1. Pakar Ekonomi Malaysia yang terkenal telah membalas dakwaan bahawa nilai ringgit itu akan terus mencatatkan merosot kerana faktor-faktor luaran seperti harga minyak global, menunjuk kepada defisit keyakinan kerana skandal 1MDB.

2. "Apa yang membimbangkan adalah bahawa dalam tempoh satu dan setengah tahun yang lalu, ringgit telah semakin merosot.

3. "Ini tidak boleh semata-mata disebabkan oleh kejatuhan harga minyak mentah. "Terdapat banyak faktor-faktor lain di belakangnya, yang termasuk sebuah kehilangan keyakinan terhadap kerajaan kerana semakin banyak pendedahan dibuat mengenai 1MDB,"

4. The Edge hari ini melaporkan Jomo Kwame Sundaram sebagai berkata. Krisis keyakinan, adalah sangat serius dan mempunyai implikasi yang besar terhadap Malaysia. 

5. Ahli ekonomi sangat dihormati ini berkata demikian kepada pemberita di luar acara Persidangan Tinjauan Ekonomi Negara 2017-2018 di Pusat Dagangan Dunia Putra di Kuala Lumpur, semalam. 

6. Semalam, Reuters melaporkan bahawa ringgit telah susut hampir lima peratus sejak 9 Nov dan rizab asing negara jatuh sebanyak hampir AS $ 2 bilion dalam tempoh dua minggu lepas. 

7. The Star melaporkan ringgit mencecah paras terendah lapan bulan berbanding dolar AS pada bulan Oktober. 

8. Dua minggu lalu, ia susut kepada 4,458 kepada dolar AS. 

9. Pada masa ini, skandal 1MDB meningkat di seluruh dunia, dengan siasatan berlaku di Switzerland dan Singapura, antara lain, dan Amerika Syarikat melancarkan saman sivil untuk mendapatkan dana di negara bahawa ia mendakwa telah dibasuh daripada 1MDB.  

10.  Kerajaan perlu berdepan dengan hakikat bahawa ekonomi dunia sedang mengalami satu masa yang tidak menentu dan harus "realistik". 

11.  "Kita sedang memasuki dunia yang sangat berbeza dan, terutamanya bagi sebuah negara yang mempunyai ekonomi terbuka seperti Malaysia, ia adalah amat penting untuk kita mempunyai pemahaman yang realistik apa yang sedang berlaku dan pilihan yang kita telah, pada masa depan.

12. Ditanya mengenai penyelesaian kerajaan boleh mengambil, ahli ekonomi berkata kepada contoh-contoh tawaran peletakan jawatan oleh Presiden Korea Selatan, Park Geun-hye skandal rasuah dan peletakan jawatan Perdana Menteri Itali Matteo Renzi sebagai dipuji. 

13.  "Presiden Korea Selatan telah menawarkan untuk meletak jawatan, dan itu adalah salah satu cara untuk memulihkan keyakinan. 

14. "Perdana Menteri Itali juga hanya meletak jawatan. Ini adalah masa yang luar biasa. 

15. Kita perlu berfikir di luar kotak," kata Jomo. "Apa yang dia [Park] telah dilakukan adalah sangat bertanggungjawab. 

16. "Dia bertanya kepada parti pemerintah dan parti pembangkang untuk bekerjasama untuk menguruskan proses peralihan," Jomo yang juga bekas Penolong Setiausaha Agung Bangsa-Bangsa Bersatu untuk pembangunan ekonomi. 

17.  Sebaliknya, beliau berkata, peletakan jawatan Renzi telah menyebabkan beberapa ketidakpastian dan jika Malaysia mengikuti, usaha kedua-dua parti perlu dibuat untuk memastikan peralihan kuasa yang lancar. 

18. "[Peralihan] perlu demi kepentingan rakyat Malaysia. "Ia tidak sepatutnya menjadi sesuatu yang hanya untuk kepentingan pihak-pihak - sama ada BN atau parti-parti pembangkang," katanya

19.The Edge memetik beliau sebagai berkata dakwaan kerajaan bahawa kejatuhan ringgit bukan satu kebimbangan jangka panjang adalah bercanggah dengan (IMF) ukuran penampan antara rizab asing dan hutang luar negara Tabung Kewangan Antarabangsa. 

20. Bloomberg bulan lalu melaporkan bahawa Malaysia menduduki tempat yang paling rendah di ranking ini, yang bermakna ia terdedah kepada serangan pasaran dan akan mempunyai sumber yang sedikit untuk mempertahankan mata wangnya.

Sumber

Wallahhu'alam

Penulis,
تاميݞ ساري

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif