Jumaat, 9 Disember 2016

Indonesia Nampak Lebih Bijak Bawa Isu Rohingya


1. Presiden Joko "Jokowi" Widodo mengadakan pertemuan dengan bekas Setiausaha Agung PBB Kofi Annan di Nusa Dua, Bali, pada hari Khamis untuk membincangkan bantuan kemanusiaan untuk rakyat Rohingya di negeri Rakhine, Myanmar.

2. Mesyuarat 30 minit dua hala berlaku sebelum Presiden dibuka secara rasmi kesembilan Bali Democracy Forum, di mana Annan, yang berkhidmat sebagai Setiausaha Agung PBB 1997-2006, menjadi penceramah utama.

3. Annan, yang mengasaskan Annan Yayasan Kofi, kini adalah ketua Jawatankuasa Penasihat bagi Rakhine State. Dalam pertemuan itu, beliau menjelaskan kepada Jokowi penemuan beliau semasa lawatan beliau ke kawasan konflik dan negara-negara dinasihatkan untuk mengambil langkah-langkah segera untuk membantu mangsa-mangsa krisis kemanusiaan.

4. "Indonesia tidak lama lagi akan menghantar bantuan kemanusiaan untuk rakyat Rohingya. Saya telah mengarahkan menteri-menteri berkaitan untuk menyediakan logistik yang diperlukan, terutamanya makanan dan selimut," kata Jokowi selepas mesyuarat itu.

5. Mengiringi Presiden pada mesyuarat itu, Menteri Luar Retno Marsudi. Annan menghargai kerajaan Indonesia untuk mengambil tindakan segera untuk memberi bantuan kemanusiaan kepada mangsa di negara bergolak.

6. "Dalam jangka masa panjang, kami juga akan menyokong Myanmar dari segi menjana keupayaan dalam bidang tadbir urus yang baik, demokrasi dan hak asasi manusia.

7. Kami telah memulakan program-program ini dan akan terus berbuat demikian, kerana ia adalah sangat penting," jelas beliau , memetik keputusan perbincangan baru-baru ini beliau dengan pemimpin De Facto Myanmar Aung San Suu Kyi.

8. Delegasi dari 94 buah negara dan pemerhati dari beberapa pertubuhan menghadiri persidangan dua hari itu bagi membincangkan demokrasi, toleransi dan pluralisme agama dan mengukuhkan kerjasama global.

Sumber

9. Tahniah Indonesia kerana nampak lebih bijak dan tersusun perancangan bagi membantu etnik Rohingya dan dalam masa yang sama tidak mengolakan hubungan dua hala bersama Myanmar.

10. Maaf kerana Malaysia kita hanya ada pahlawan bugis yang boleh bersorak dalam kampung sahaja.

Wallahhu'alam

Penulis,
تاميݞ ساري

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif