Sabtu, 17 Disember 2016

Tukar Kad : Rakyat Malaysia Suka Bertangguh Dan Last Minute

1. Sekarang ni ramai yang kalut nak tukar kad sebab takut tak dapat keluarkan duit kat ATM. 

2.  RILEK! Kad lama masih boleh pakai kat ATM ye. 

3.  Kad baru ni ada tambahan fungsi MyDebit & Paywave, sangat memudahkan kalau selalu buat payment guna kad. 

4. Kalau korang jenis yang cash term je bayar time shopping/isi minyak/servis kete, tak perlu la susah payah nak tukar kad. 

5. Pada makcik/pakcik2 yang gigih datang dari kampung p bandar naik teksi semata2 nak tukar kad tu tak payah la susah2, penat bazir duit dan masa je. 

6. Nak bayar apa pakai kad kat kampung tu? Fee RM12.70 untuk replace kad tu sebenarnya sudah ada lama bertahun-tahun. 

7. Cuma sekarang ni bank waive fee ni sementara waktu untuk mudahkan orang ramai tukar kad secara percuma. 

8. Pengajarannya, jangan ikut-ikutan sahaja dengan benda viral ni, yang penting faham. Orang bank yang kata wajib tukar tu sebenarnya dah penat nak explain satu2 berulang2, so senang cakap wajib je la!

9. Tamingsari kasihan lihat rakyat Malaysia yang serbu last minute kaunter bank untuk tukar kad.

10. Penerangan pasal kenapa kad itu perlu ditukar pun salah satu cara nak redakan ketegangan yang sedang berlaku di bank.

11. Hakikatnya sikap rakyat Malaysia yang suka bertangguh dan tidak peka menjadi punca segala masalah ini berlaku.

12. Pihak bank sudah bagi arahan tukar kad ini 3 bulan yang lalu dengan kemudahan diberikan cukup banyak. Sehinggakan pegawai bank terpaksa berkerja overtime untuk tolong pelanggan dapat kad baru. Maybank lebih effisyen apabila membuka pertukaran kad secara online dan di pos ke alamat pelanggan.

13. Bagi Tamingsari mereka yang tukar kad awal adalah orang yang bijak dan faham fungsi kad baru ini. 

14. Mereka yang sedang berebut dan beratur menukar kad bank hari ini adalah orang yang lemah dan gagal merancang. Akhirnya akibat tidak mencermin salah sendiri pihak bank pula disalahkan.

15. Rakyat Malaysia, buang lah sikap buruk seperti ini kerana ramai yang bersikap beginilah negara kita pertumbuhan kemajuannya amat perlahan.

Wallahhu'alam

Penulis,
تاميݞ ساري

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif