Ahad, 22 Januari 2017

Forest City : Najib Nak Tipu Siapa?1. Di dalam ucapan Najib Razak berkaitan Forest City dia telah menegaskan pemilikan tanah di situ adalah secara Leasehold iaitu pajakan selama 99 tahun. rujuk video di atas.


2. Namun hakikatnya di dalam website Forest City (sumber) tertera jelas yang pemilikan tanah di Forest City adalah secara freehold yang bermaksud hartanah freehold ataupun hartanah pemegang bebas merupakan satu bentuk perjanjian jual beli di antara pemaju dengan pihak pembeli. Sekiranya pihak pembeli membeli hartanah tersebut, maka segala bentuk fasiliti sama ada rumah mahupun tanah yang didiaminya menjadi hak milik pembeli secara seumur hidup.(sumber)

4. Jadi ada benarnya kerisauan yang diutarakan oleh Mantan Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir berkaitan ancaman kepada kedaulatan negara akibat dari kewujudan projek Forest City.

5. Najib Razak terkenal sebagai seorang PM yang korup dan tidak fokus kepada sesuatu isu 

6. Seperti yang terjadi kepada Skim Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang pernah diluluskan di meyuarat kabinet namun telah ditarik balik perlaksanaanya kerana dasar baru itu telah ditentang oleh kumpulan sokongan penjawat awam. Ketika itu, barulah Najib Razak mahu meneliti skim itu dan terpaksa mengumumkan penangguhannya kerana tersedar ia hanya menguntungkan pihak JUSA dan tertinggi dalam skim penjawat awam.

7. Jadi Tamingsari tidak terkejut jika Najib Razak sekali lagi gagal meneliti perlaksanaan Forest City ini secara menyeluruh dan akhirnya dia sendiri salah mengumumkan status pemilikan hartanah projek ini. 

8. Jika Najib Razak benar-benar tahu, siapakah sebenarnya yang mahu ditipunya?

Wallahhu'alam

Penulis,
تاميݞ ساري

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif