Rabu, 25 Januari 2017

Mahatzir Khalid Lupa Khazanah Pendidikan Islam


1. Mungkin kita kurang yakin dengan khazanah pendidikan Islam yang sudah lama dinanti perlaksanaannya dinegara ini secara rasmi.

2. Bagaimana seorang menteri beragama Islam boleh jadikan pendidikan barat sebagai role model dan mahu diadaptasi pula di negara ini.

3. Mengapa kita sebagai negara yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi persekutuan masih gagal menterjemah dan meletakkan pendidikan Islam di tempat yang sepatutnya.

4. Siapa lagi yang hendak kita tangungjawabkan memartabatkan pendidikan Islam di negara ini selain kerajaan yang memerintah? 

5. Apabila kita lihat inisiatif PAS membina silibus pendidikan awal Islam kanak-kanak di PASTI sebagai pilihan kepada ibu bapa adalah satu tindakan yang baik. 

6. Ramai ibubapa sanggup menghantar anak mereka ke PASTI walau yurannya mahal kerana mahu anak mereka dididik dengan silibus pendidikan Islam yang menyeluruh.

7. Tamingsari berharap, kerajaan pimpinan orang Islam sekarang berfikirlah memartabatkan silibus agama Islam di dalam pendidikan awal dan primary.

Wallahhu'alam

Penulis,
تاميݞ ساري

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif