Khamis, 19 Januari 2017

Penipuan Scammer Baru Serang Peniaga Online : Sila Berhati-hati

1. Hati-hati kepada peniaga online kerana ada satu scam pencuri duit secara terancang sedang rancak menjalankan operasinya. Modus operandinya adalah seperti dibawah :
         
         a. No whatapp tidak dikenali tetapi mengaku kenalan rapat yang tukar nombor. 
         b. Letak gambar profil whatappnya gambar kenalan rapat mangsa yang didapati dari Facebook 
         c. Scammer akan stalk FB mangsa terlebih dahulu untuk cari siapa kenalan mangsa.
         d. Order barang dan buat bayaran online tetapi bukan bank yang sama. Tapi Interbank. 
         c. Bank yang selalu digunakan adalah BSN tranfer ke akaun peniaga online (mangsa)
         e. Bank yang popular bagi peniaga online adalah MBB dan Cimb
         f. Scammer akan copy sms bank dan forward pada mangsa sedangkan sms itu telah diubah.
         g. Kononnya transaksi pemindahan telah berlaku sedangkan ia hanya penipu.
         h. Mangsa percaya pada bukti sms tersebut yakin pd pembeli (scammer)
         i.  Pembeli yang mengaku kenalan mula buat drama
         j. Sebab dia guna identiti kenalan sebab faktor kepercayaan.
         k. Dia akan kata, dia buat belian produk lain dengan seller lain (tidak wujud)
         l. Dia beri alasan dia takde akaun bank yang sama dengan seller itu untuk direct bank transfer. 
         m. Dia akan kata seller akan close sale dan nak direct bank transfer. 
         n. Mangsa yang percaya akan terus tolong transfer kan dulu nilai yang dia minta.
         o. Scammer sekali lagi bagitahu dia dan buah bank transfer ke akaun mangsa nilai yang sama.
         p. Dia akan beri lagi sms yang sama dari BSN.
         q. Mangsa akan percaya yang scammer telah membayar hutangnya.
         r. Walhal. semuanya adalah penipuan.
  
2. Ikutilah dua kes yang telah berlaku dan terjadi kepada dua peniaga online ini.

3. Kes Pertama. Sumber 
"Kes tahun 2017.. Kes malam tadi 3.1.2017 berlaku sangat pantas.. Dapat whatsapp dari no yang x dikenali dan mengaku dia sebagai maksu (letak gambar profile maksu) yang nak beli produk kecantikan sebanyak 25 botol iaitu berjumlah rm1725. sementara itu dia meminta tolong untuk memindahkan sejumlah wang rm450 kepada seseorang iaitu Au Cheng Yung (akaun maybank) kerana telah memesan barang dan dikehendaki memindahkan wang sebelum pukul 8. dia enggan memindahkan sendiri dengan alasan tiada akaun maybank hanya ada akaun BSN dan transaksi pindahan agak lambat kerana berlainan akaun. Selepas itu, dia memberi bukti pembayaran yang dia telah memindahkan wang sebanyak RM2145 (Rm1725+Rm450) ke akaun saya dengan bukti pesanan mesej sahaja tanpa memberi penyata pindahan wang & wang tersebut akan masuk pada pukul 11. Saya pun tanpa berfikir panjang terus memindahkan wang kepada akaun orang berkenaan sebanyak Rm450 dan memberi bukti pindahan. Selang berapa minit sahaja dia meminta tolong lagi sekali untuk memindahan wang sebanyak Rm300 kepada akaun yang sama dengan alasan dia menambah barang yang dibeli & memberi bukti yang sama berupa mesej yang dia telah memindahkan wang sejumlah Rm300 ke akaun saya dan saya pun terus pindahkan wang tersebut lagi sekali. Selepas itu baru saya terfikir untuk bercakap sendiri dengan maksu saya tentang produk yang dia ingin beli kerana ia lebih mudah bercakap daripada mesej dan no tersebut gagal dihubungi dan saya mencari no maksu saya yang lama dan no tersebut diangkat oleh maksu sebenar saya dan dia terkejut dengan cerita yang saya sampaikan. Disitu saya sedar yang saya telah ditipu.. jumlah kerugian sebanyak Rm750. Pesanan dari saya jangan cepat terpedaya (seperti saya) sekiranya ada seseorang/pelanggan yang mengaku sebagai sedara atau kawan yang ingin membeli produk anda dengan jumlah yang banyak. Kerana penipu ini selalunya akan mencari peniaga on9 yang mudah tertipu."







4. Kes Kedua. Sumber
 Kak zera baru lepas kena tipu dengan scammer duit RM460. Dia sangat liciklah. Benda yang kita tak sangka sangat2 boleh terkena. RAMAI DAH YANG KENA dengan orang yang sama dalam bulan ni. . Dia boleh jadi sedara? Adik beradik? Kawan baik? Atau orang yang korang tak jangka!! . Cara dia adalah menyamar sebagai org yang kita kenal. Pakai Watsapp letak gambar orang yang dia menyamar tu. Dan alasan dah tukar no fon. CARA DIA TIPU AKAK. 1) dia Watsapp akak nak order vitamin pakai nama kawan akak nama yana yang dah tukar fon no. +60 16-301 1077 No ni! 2) dia siap letak gambar Yana dengan family kat profil pic Watsapp. Bila Akk tanya dia cakap dah tukar no. 3) dia siap cakap lagi "tak teringin ke makan sup yana" ( benda ni kitorg pernah sembang kosong kat wall kawan akak nama yana ni) 4) maknanya sebelum dia tipu akak dia stalk perbualan akak dengan kawan akak ni kat wall. 5) So akak pun percayalah tu Yana. Dia Nak order vitamin dah bank in melalui BSN ke Maybank akak dan katanya Sblm 8mlm akan clear duit. Dia bagi bukti SMS tu. 6) dia bank in lebih sebab Nak Mintak tolong akak bank in ke seller lain yang jual tupperware RM460. Nak Mintak transferkan segera Sbb Nak seller tu pos haritu jgk. Nama Acc penipu tu THL CONCEPT DESIGN. ( no Acc ada kat gambar bawah) 7) akak pun Sbb mmg tau kawan akak Yana ni baik je mmg housemate Sblm kawin. N tau dia baik je So takde la beria nak bukti sangat. (Memang bodoh la tapi benda ni mmg tak jangka) 8) lepas Akk dah bank in tu settle la semua. Tak perasan lagi kena tipu. Tiba2 pkl 5 lebih dia Watsapp balik cakap Nak order lagi vitamin dan Nak bank in lagi ke seller tupperware tu Sbb duit tak cukup lagi RM330. 9) dia buat benda yg sama bagi bukti pakai SMS dah bank in ke Maybank akak lebih RM330 10) masa ni baru lah Akk tak sedap hati. Akak baru terfikir betul ke ni Yana. Paksa2 suruh segera bank in ke Acc tupperware tu segera. 11) baru lah akak gi group Watsapp exhousemate Akk tanya no Yana. Diorg cakap mana ada Yana tukar fon no. Huwaaaa masa ni baru aku sedar memang aku kena tipuuuuuu. Celaka betul la penipu2 ni mmg Nak duit mudah. Tak selamat lah hidup. Tipu lah cakap tak sakit hati duit hilang RM460 camtu je tapi Takpe lah mungkin ada sebab akak yang kena. . TAPI akak tak puas hati Kalau orang lain pun kena jugak. Jadi TOLONG LAH VIRAL KAN sebab ramai yang dah kena bulan ni dengan no Acc yang sama. Fon no berbeza. . Sekarang penipu ni tukar gambar profil pic #vitamilk. Jadi hati2 lah korang semua. Dia ada menyamar jadi orang yang kita kenal. Dengan stalk perbualan kita kat wall FB. EXTRA CAREFULL SEMUA. Harini Akk kena esok2 takut orang lain pulak kena. Jadi tolong SHARE sebanyak mungkin supaya awak atau sedara atau kawan2 semua tak kena. Kalau search nama account bank tu bulan ni 3-4 orang dah kena. No fon berbeza tapi Acc no sama! Tak selamat lah hidup kau syaitonnnnnnn!!


Add caption


5. Apa yang penting disini, pastikan FB anda diprivasikan dengan meletakkan hanya rakan sahaja boleh melihat profil anda. Amat bahaya jika pos, gambar dan maklumat dalam fb anda didedahkan pada umum. 

6. Bagi peniaga online, sila buat akaun halaman atau akaun fb lain untuk promote produk anda yang tidak bercampur dengan akaun fb peribadi anda. Ini bagi mengelak stalker scammer mengambil kesempatan dari diri anda dan mempergunakan rakan fb anda untuk menyamar.

7. Sentiasalah berhati-hati.

Wallahhu'alam

Penulis,
تاميݞ ساري

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Catatan Terkini

Recent Posts Widget
malaysia flag photo: Malaysia thmalaysia.gif